Casa Prats Xirlo

reforma d’habitatge entre mitgeres

Calia adequar l’habitatge entre mitgeres a les necessitats dels clients. Tot i que el programa d’habitacions a la planta primera estava resolt, a la planta baixa tenia mancances: el passadís d’accés des de l’entrada a l’habitatge fins al menjador era llarg, estret i fosc, el bany estava sobredimensionat, l’escala tenia una presència massa pesant sobre la sala d’estar.

La sala d’estar es veia petit en proporció a la resta de les peces i la llar de foc d’obra tenia molt pes per ser un element que s’utilitza pocs mesos a l’any.

El projecte havia de resoldre aquestes mancances i la clau va ser canviar el sentit de l’escala de manera que vam empetitir el bany de la planta baixa per poder fer l’arrencada de l’escala allà on anteriorment hi havia la part alta, i fer l’escala tan lleugera que ens permetés guanyar el màxim d’alçada i que, per tant, tot el sota escala fos aprofitable. La primera tramada s’aprofita per a emmagatzematge, però la segona permet el pas i, per tant, s’ha guanyat sala d’estar.

Vam eliminar les portes del passadís, retirar llindes i fer que el sostre de l’estar tingués continuïtat cap al passadís. Vam retirar la porta de la cuina i la vam obrir cap al pas, de manera que els espais són molt més propers i fluids i la llum arriba a tot arreu.

Ha estat una intervenció molt subtil en què tot el protagonisme se l’emporta l’escala però que ha comportat un gran canvi: més amplitud, més llum i un espai més càlid que compleix els requisits dels clients.

Fotos: Lluís Català

Altres projectes