Can Liret

hotel 4*S Palafrugell

Can Liret és un petit hotel de nou habitacions i quatre estrelles situat al centre de Palafrugell, fruit de la rehabilitació d’una casa entre mitgeres, antiga manufactura surera on es fabricaven taps.

La finca, catalogada, estava formada per dos crugies i tenia una volumetria de planta baixa i primera. La normativa deixava allargar el carener per tal de conservar la imatge de planta baixa i primera a la façana del carrer. Aquesta operació ens va permetre obtenir una planta segona a la façana est amb vistes al centre històric de Palafrugell.

Els promotors, dos enamorats de l’empordanet, volien conservar l’essència de la finca sense renunciar a cap de les comoditats que ens agradaria tenir en un hotel i aconseguir que la gestió de l’hotel es pogués fer amb el mínim personal possible.
Es planificà i projectà l’hotel pensant en l’autogestió dels hostes. Accessos a les habitacions i a l’hotel amb codis d’accés i autocheking, control dels consums, entrades i sortides.

Un altre requeriment important va ser respectuosos amb el medi ambient. Es van estudiar les possibilitats de certificar l’edifici amb un segell LEED i/o WELL. Els costos de la certificació van frenar aquest objectiu, però ens vam quedar amb moltes de les premisses d’aquests certificats.

En primer lloc, un equip de km 0, tots els industrials que han treballat a l’obra són del mateix poble de Palafrugell i rodalies: constructora, serraller, fuster, pintor, seguretat, telecomunicacions…; els materials emprats en els acabats són de proximitat, la rajola semimanual ceràmica i ceràmica vidrada són de la Bisbal d’Empordà, es van refer llates i cairats existents, alguns elements de fusta sobrant de la coberta original es van reutilitzar per fer mobiliari, les portes existents es van reciclar per fer els armaris de recepció i de les habitacions, per a les instal·lacions s’utilitza aerotèrmia i plaques solars per a la generació d’ACS, es recull l’aigua de pluja tornant a posar en marxa una cisterna descoberta durant l’obra i s’aprofiten les aigües per a la piscina i el jardí…

Quant al disseny, la balconada de la façana est és més que un espai exterior per a les habitacions, és també un espai de control solar: persianes de cordill i vegetació ajuden al control tèrmic i al confort de les habitacions.

A l’interior, a la planta baixa es conserven els elements tradicionals de voltes de canó i parets de pedra i a la planta de sota coberta, la teulada inclinada feta de bigues, llates i rajol. En contraposició, a totes les zones on hi ha noves intervencions es deixen a la vista les noves estructures fetes amb forjat col·laborant, s’aprecia així el que és original i el que s’ha afegit en la reforma.

Fotos: Lluís Català

Altres projectes